Szacunek dla innych | Wegetarianizm

Wegetarianizm




______________________________________________
Nie zjadamy przyjaciół

Dlaczego niby mielibyśmy w tym uczestniczyć?

Dlaczego mielibyśmy nie pozwalać żyć innym istotom, skoro żyja po swojemu i nas nie krzywdzą. Nie widzimy żadnego powodu, by je zabijać, a co dopiero zjadać. Człowiek jest istotą, która nie musi zabijać, żeby przetrwać, więc mając to szczęście, nie powinnismy tego robić. Zjadanie zwierząt jest niczym nieuzasadnionym zwyrodnialstwem. Od jedzenia mięsa nie umiera się, ale też nie jest one w żadnym stopniu niezbędne w żywieniu ludzi. Badania naukowe, a przede wszystkim praktyka dowodzą, że dieta bezmiesna jest zdrowa, a wegetarianie są zdrowsi od mięsożerców, odporniejsi i lepiej się rozwijają. Coraz większa rzesza środowiska lekarskiego na całym świecie namawia do wegetarianizmu. Nie ma żadnego składnika żywieniowego w mięsie, którego nie byłoby w produktach roślinnych. Nic nie stoi na przeszkodzie by móc całkowicie zastąpić mięso bogatszym zestawem warzyw. Dlatego nie uczestniczymy w zbrodni, jakim jest mordowanie zwierząt dla zapychania sobie ich zwłokami brzuchów. Kto chciałby być chodzącą trumną?


______________________________________________
Jesteśmy zdrowi i silni!

Mięso nie jest pożywne, tuczy, truje chemią i chorobami

W zależności od ilości spożywanego mięsa, mniej lub bardziej truje ono ludzki organizm - jednak zawsze jego wpływ jest szkodliwy. Wieloletnie badania prowadzone na różnych kontynentach dowiodły, że jedzenie mięsa jest odpowiedzialne za choroby cywilizacyjne u ludzi jak rak, cukrzyca czy choroby serca. Wśród wegetarian ryzyko raka jest mniejsze o około 40 procent a choroby wieńcowej serca o 30 procent. Mięso jest dla organizmu człowieka samo w sobie toksyczne, jednak sposób hodowli zwierząt na rzeź potęguje jeszcze tą sytuację. Aby zapobiec nagminnym chorobom u hodowanych zwierząt i wpłynąć na przyrost ich masy mięśniowej, dodaje się zwierzętom do pasz dużą ilość różnego rodzaju antybiotyków. Jedzący drób czy wieprzowinę regularnie je więc razem z mięsem przyjmują, nieświadomie niszcząc swoje zdrowie. Roślinożerne zwierzęta jak krowy, karmi się, nie trawą, jakby się mogło wydawać, ale mąką wymieszaną z mięsem i kośćmi padłych zwierząt. Współczesnie sprzedawane powszechnie mięso nie jest więc nawet prawdziwym mięsem, ale pełnym przenoszonych na ludzi zwierzęcych chorób toksycznym produktem. Skandal z chorobą BSE czy pryszczycą odkrył tylko niewielki fragment okrutnej prawdy o eksploatacji zwierząt przez przemysł mięsny. Jest on nastawiony na nieliczący się z niczym zysk, a jego ofiarami padają wszyscy - zwierzęta i ludzie.